Dezinfectant sau spălatul pe mâini: care te ajută mai mult împotriva Coronavirus?

Categorie: ganduri ghid | 0 comentarii

Dezinfectantul de mâini nu este un produs nou. În 1966, Lupe Hernandez, o femeie ce studia să devină asistentă a patentat ideea unui gel pe bază de alcool care să curețe mâinile în absența unui loc unde să te speli pe mâini.

Popularitatea dezinfectantului nu a apărut doar din cauza epidemiilor de tot soiul. Firmele producătoare le-au marketat în ambalaje drăguțe, în culori child-friendly și cu arome plăcute. 

Informații utile

Dezinfenctantele au evoluat și au început să includă și alte ingrediente active în loc de alcool, și există de asemenea și rețete online pentru a-ți face singur. 

Experții în igienă sunt de acord că un gel antibacterian trebuie să conțină cel puțin 60% alcool. Pentru cei cu pielea sensibilă, există opțiuni ce nu conțin alcool. 

Despre viruși

Virușii sunt mult mai rezistenți la dezinfectanți decât bateriile. Din fericire, Coronavirus este un virus – plic, ceea ce înseamnă că are un înveliș pe care alcoolul îl poate ataca, astfel eliminând amenințarea. 

Ceea ce înseamnă că să îți faci propriul dezinfectant, deși s-ar putea să fie eficient împotriva anumitor bacterii, nu e recomandat. 

Cheia este când să folosești dezinfectantul. Covid-19 este o boală nouă, așa că nimeni nu știe cu exactitate cum se răspândește. 

Ce spun profesioniștii?

Sfaturile profesioniștilor sunt să vă spălați mâinile cu apă și săpun – și doar dacă nu este posibil cu gel dezinfectant. Evită să atingi tot ce poți să nu atingi, și ai grijă la ce atingi – mânere, bare de autobuz – și dacă nu poți să îți speli mâinile sau să folosești gel după ce vii în contact cu lucruri, nu îți atinge fața.

Un virus are nevoie de o gazdă – celule vii – ca să se reproducă: așa că nu te freca la ochi, nu îți atinge mâna sau vreo rană dacă mâinile tale nu sunt curate. Stai cu mâinile îndepărtate de față până ai acces la gel sau le poți spăla.


Comentarii


Lasa un comentariu

avatar

Subscribe

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primii cele mai bune oferte.

Sari la bara de unelte