3 cauze care determină gelozia în cuplu

Categorie: Fără categorie oameni relatii | 0 comentarii

Gelozia a fost dintotdeauna asociată cu sentimentul puternic de iubire al unei persoane față de cealaltă. Adevărul este că de foarte multe ori, gelozia nu are de-a face cu relația dintre cei doi parteneri, ci cu anumite trăiri personale. Unul dintre cele mai întâlnite sentimente în relație, gelozia poate conduce atât la despărțire, cât și la declanșarea unor traume psihice. Noi îți prezentăm o serie de cauze care determină gelozia pentru a putea reflecta mai bine asupra gestionării acestui sentiment:

Lipsa încrederii în sine

Sentimentul de inferioritate provocat de lipsa încrederii în propria persoană poate conduce la manifestarea geloziei. Oricine te înconjoară reprezintă o amenințare pentru tine deoarece ai impresia că nu poți fi cu nimic mai presus. Acest lucru nu are deloc de-a face cu relația ta cu partenerul, ci strict cu părerea ta despre tine. Ar trebui să te gândești, în primul rând, că partenerul te-a ales pe tine pentru că te-a dorit pe tine și pe nimeni altcineva. Deci ai avut suficiente calități pentru asta. Mai apoi, ar trebui să te convingi de faptul că cea mai bună părere pe care o ai ar trebui să fie despre tine. Bineînțeles, pentru a ajunge la acest punct, va trebui să lucrezi la dezvoltarea ta personală.

Idealizarea partenerului

Este o greșeală des întâlnită în cuplu care nu duce la nimic bun. Idealizarea celuilalt va crea, în timp, depresie. Ai impresia că cel de lângă tine este un ideal, perfecțiunea întruchipată, net superior ție. Așadar, te gândești că nu ești pe măsura lui și că poate găsi într-o clipită ceva mai bun. Dacă vei avea atitudinea asta, să nu te mire când chiar se va întâmpla.

Traumele trecutului

De foarte multe ori, trecutul nu ne dă pace și se resimte în noi, cei din prezent. Deși credem că ne-am încheiat toate socotelile, inconștient rămânem cu niște sechele pe care nu le putem controla. Dacă am avut experiențe trecute neplăcute în relații, spre exemplu, infidelitatea, tindem să pornim cu o nejustificată neîncredere în partener. Este cât se poate de normal să fim precauți, dar dacă nu dăm o șansă, nu vom știi niciodată. Iar de această dată poate chiar merită. Decât să dăm cu piciorul unei relații care poate duce undeva frumos, mai bine să lăsăm trecutul în urmă, acolo unde ar trebui să rămână, și să căutăm un echilibru în prezent. Noul tău partener nu are nicio vină pentru ce ți s-a întâmplat cândva. Tot ce poți face având crize de gelozie fără motiv este să îl îndepărtezi, când el poate nu avea în gând să te dezamăgească.

Concluzie

Ca să reușim să controlăm gelozia, ar trebui să începem prin a-i descoperi cauza. În funcție de ea, să căutăm soluții. Este un sentiment încercat de toți dintre noi, în maniere diferite. Și este normal, atâta timp cât nu este manifestat la extrem. Înainte de toate, trebuie să înțelegem că fără încredere în noi înșine, nu vom fi capabili de nimic. Iar fără încredere unul față de celălalt în cuplu, nu vom fi capabili de o relație.


Comentarii


Lasa un comentariu

avatar

Subscribe

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primii cele mai bune oferte.

Sari la bara de unelte