Cum să nu te lași controlat de emoții puternice?

Categorie: atitudine Sfaturi | 0 comentarii

Trăim prin intermediul emoțiilor, ele sunt cele care ne ghidează acțiunile de zi cu zi. De obicei apar atunci când e nevoie de tine să acorzi atenție unui anumit aspect din viața ta. Să le poți controla înseamnă să poți trata rațional acele acțiuni. Și nu e simplu. De cele mai multe ori, emoțiile pun stăpânire pe noi și ne creează dezechilibre puternice. Noi îți propunem câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci față celor mai întâlnite emoții.

Furia

Este perfect normal să avem momente în care să ne enervăm. În definitiv, nu totul este roz, iar nemulțurile apar adeseori. Însă furia ne poate aduce în pragul disperării dacă nu ajungem să o stăpânim. Devenim mai agitați, mai anxioși, ba chiar violenți. Aceste dezechilibre ne afectează în primul rând, pe interior, iar mai apoi, în relațiile cu exteriorul. În astfel de momente, este important să ne menținem cât mai bine luciditatea. Înainte de orice reacție am putea-o avea, pune pauză în jurul tău și închipuie-ți că ești singur. Gândește-te mai apoi dacă merită. Analizează toate consecințele. Pune-te în locul persoanei din fața ta și tratează obiectiv reacția ei. Te vei simți mai bine după? Crezi că vei rezolva ceva? Nu, însă te vei măcina pe tine. Dacă nu reușești, alege să pleci. Așa cum a venit, așa va și dispărea.

Frica și nesiguranța

În acest caz, e nevoie să pui mai mult accent pe tine. Este important să te gândești ce îți lipsește și ce ai vrea să îmbunătățești. Schimbările vin treptat, dacă într-adevăr îți pasă. Cea mai bună părere pe care trebuie să o ai este despre tine însuți. Odată ce ai ajuns să fii mulțumit de tine, nesiguranța ar trebui să dispară. Cât despre frică, cu toții avem temeri. Asta ne face oameni. Curajos este cel care încearcă să le depășească, dar și cel care le recunoaște. Important este să fim conștienți de ele și să nu le dramatizăm.

Gelozia

Aceasta poate căpăta întorsături radicale. Sentimentul de gelozie este unul complex și are mai multe cauze. Principalul ar fi lipsa încrederii în propria persoană care sporește invidia față de un presupus rival. Vorbim despre un sentiment de inferioritate. Pe de altă parte, vinovată poate fi și lipsa încrederii în partener. Oricare dintre cele două cauze ar fi, este esențial să ne punem ordine în gânduri și să analizăm atent fiecare schimbare pe care am remarcat-o.

Vina

Această trăire vine ca o critică la adresa propriei persoane atunci când realizăm că am acționat greșit. Cel mai indicat în astfel de momente este să ne punem în locul persoanele afectate de acțiunile noastre pentru o analiză la rece a faptelor. Este important să nu ne asumăm mai mult decât este necesar doar pentru că ne simțim responsabili. Ca o revanșare, putem încerca să reparăm cât de mult putem situația și să nu mai repetăm greșeala pe viitor. Fapta a fost deja făcută, nu are rost să ne consumăm în plus.

Rușinea

Rușinea poate fi raportată la mai multe situații. Dacă ne este rușine să mărturisim ceva, ar trebui să ne gândim ce avem de pierdut dacă facem acest lucru. Vom regreta mai târziu sau ne va părea rău că nu am spus ce aveam de spus? În acest caz, vorbim despre sinceritatea pe care o avem față de noi, dar și de cei din jur. Dacă ne este, spre exemplu, rușine să facem așa, ne întoarcem la ceea ce vorbeam despre încrederea în forțele proprii. Însă aceasta vine, evident, la pachet cu o pregătire adecvată. Iar dacă ne este rușine de ceva ce am făcut, ideal ar fi să analizăm dacă avem vreun motiv întemeiat să simțim asta. Iar mai apoi, să ne căutăm curajul să ne asumăm și să nu ne lăsăm descurajați. Undeva acolo a fost vorba de curaj.

Concluzie

Emoțiile apar cu un motiv și nu se vor opri până nu vei reuși să rezolvi cauza pentru care au apărut. Acela este momentul în care tu trebuie să faci față unei situații. Când ele apar, începi prin a te concentra pe sursa lor. De foarte multe ori, aceste emoții pot fi folosite ca motivație pentru acțiunile tale. Așa că data viitoare când simți că nu le faci față, gândește-te cum le poți să te educi pe tine prin intermediul lor.


Comentarii


Lasa un comentariu

avatar

Subscribe

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primii cele mai bune oferte.

Sari la bara de unelte