6 semne că partenerul tău a fost abuzat emoțional de către ex

Categorie: relatii | 0 comentarii

E posibil ca partenerul tău să fi trecut complet de fostul iubit/fosta iubită. Din păcate însă, bagajul din vechea relație are un fel de a rămâne cu tine pentru o perioadă nedeterminată. Dacă partenerul tău a fost abuzat emoțional de fosta persoană cu care s-a aflat într-o relație, există șanse ca acest lucru să îți afecteze ție relația.

Abuzul emoțional poate apărea sub multe forme: critică, condamnare, judecare, izolare, minciună și pretinderea că abuzatorul este perfect în timp ce cel abuzat este plin de defecte, fără valoare și niciodată suficient de bun.

1. Nu e 100% comfortabil să se deschidă față de tine

Dacă cineva a fost abuzat emoțional în trecut, s-ar putea să nu se simtă confortabil total să se exprime. E posibil să nu se simtă în siguranță să-și apere punctul de vedere sau să fie autentic din teama că va fi criticat, condemnat, judecat sau respins. Dacă ai răbdare cu partenerul tău acest lucru îi va clădi încredere și încet încet se va deschide.

2. Îți pune la îndoială gesturile amabile și complimentele

Linia între acțiuni derivate din iubire și abuz devine neclară și îi induce în eroare. De exemplu, s-ar putea să creadă că un gest dulce pe care îl faci vine cu anumite condiții pentru că fostul lor partener folosea acele gesturi ca să îi manipuleze în trecut.

3. Ți-au spus că nu sunt suficient de buni

S-ar putea să spună asta serios sau în glumă, însă indiferent de asta, ai grijă. Dacă menționează vreodată că nu merită, sau nu sunt suficient de buni, e posibil să fi fost abuzați emoțional în trecut. Când cineva nu crede că merită o relație din care să primeasca iubire cu cineva minunat, atunci e posibil ca acela să fi fost mesajul pe care l-au primit în fosta relație.

4. Exagerează lucruri mărunte

Dacă partenerul tău are reacții anormale la situații normale, e posibil să reacționeze la o traumă de tip abuz din trecut. Poate vorbești despre vreme, despre a încerca un nou restaurant sau să deveniți intimi. Dacă ceva aleatoriu stârnește o relație puternică în partenerul tău, e posibil să fi fost abuzați emoțional de un ex. 

5. Își cer scuze pentru orice

Dacă partenerul tău își cere iertare inclusiv pentru lucruri care evident nu sunt din vina lor, atunci e posibil să fi fost abuzați. Dacă în dinamica fostei relații asta a fost o parte mare, atunci cerutul de scuze poate deveni un reflex.

6. Au dificultăți cu intimitatea fizică

Dacă a fost abuzată, s-ar putea să îi fie dificil să se exprime în pat. Pot să fie cu ușurință percepuți ca fiind reci pentru că nu vor fi la fel de afectuoși și deschiși cu cuvintele și acțiunile lor. Vei avea senzația că sunt reținuți. Deși e posibil să fie confortabili cu actul în sine, s-ar putea să se simtă inconfortabil să se conecteze cu tine într-un mod mai intim. Dacă acesta e cazul, discută cu partenerul tău ce îi face să se simtă confortabil și lucrează cu ei ca să construiți acea încredere și siguranță.

 


Comentarii


Lasa un comentariu

avatar

Subscribe

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primii cele mai bune oferte.

Sari la bara de unelte