Ce să faci dacă partenerul tău te învinovățește tot timpul

Categorie: atitudine | 0 comentarii

În ultima vreme relația a fost un pic agitată din cauza atitudinii proaste a partenerului tău și a obiceiului său enervant de a te învinovăți pentru aproape orice merge prost în viața lui. Sigur, poate au fost unul sau două lucruri de care ai fost într-adevăr vinovat, dar ți le-ai asumat. Ce ar trebui însă să faci dacă partenerul tău te învinovățește pentru tot? Cum poți să readuci lucrurile la normal dacă a devenit un obicei? Dacă cineva se folosește de asta tot timpul, s-ar putea să treacă ei printr-o perioadă dificilă și s-ar putea să aiba nevoie de un pic de mai mult suport și atenție.

Este ok să nu fii învinovățit doar pentru că partenerul tău nu este în cea mai bună formă acum. Câteodată anumiți oameni pur și simplu asta fac – arată cu degetul pe alții.

Cu toate astea, toți trecem prin momente bune și rele, iar în timpurile cele mai negre, comportamentele toxice (inclusiv vină) ies la iveală. 

Iată ce ar trebui să reții și ce ar trebui să faci dacă partenerul tău aruncă vina pe tine în mod constant.

1. Vorbește și împărtășește-ți perspectiva

Adu-i la cunoștință partenerului tău dacă simți că te învinovățește imediat ce se întâmplă.

Fă-l să știe cum te simți într-un mod clar. S-ar putea să descoperi că și tu ai anumite lucruri la care trebuie să lucrezi. 

2. Roagă-l pe partener să indice problemele cu mai multă blândețe

De fiecare dată când partenerul tău se pregătește să arunce cu vina, roagă-l în avans să o indice cu blândețe. Deși nu poți fi învinovățit pentru tot, nici tu nu ești un inocent, un suflet perfect care nu face niciodată nimic greșit. 

3. Oprește-te și amintește-ți că vina nu are legătură cu tine

Dacă partenerul tău te învinovățește pentru orice lucru minor, oprește-te și gîndește-te dacă vina este îndreptată spre tine sau nu. Dacă cineva îți spune că tu ești cauza a ceva, adu-ți aminte că în acel moment nu e chiar adevărat. Rămâi curios și păstrează-ți inima deschisă.

4. Transformă-i accesul de enervare într-un moment productiv.

Dacă există într-adevăr o problemă, o puteți rezolva împreună. Dacă nu, o puteți lăsa baltă – tot împreună.

5. Vezi dacă poți ajunge la cauza problemei

E o situație dificilă. Rămâi dispus să asculți nevoile partenerului tău. Vezi dacă poți ajunge la rădăcina problemei într-un mod neagresiv. Să fii bun și alert la ce are nevoie atât partenerul cât și relația va face diferența.

6. Fii dispus să vezi partea ta de problemă

Nu e întotdeauna ideal, dar mereu te va răsplăti să vezi partea ta din lucruri. 

Aceasta este piesa importantă din puzzle. Ambii parteneri trebuie să fie ok cu a pune umărul la a rezolva partea lor din problemă. Folosește-ți cuvintele mai degrabă decât să explodezi. Asta te va duce mult mai departe. 

7. Setează limite și pleacă dacă e nevoie

Dacă aruncarea vinei devine un tipar frecvent în relație, s-ar putea să ai nevoie să setezi limite cu partenerul. Câteodată să pleci și să păstrezi conversația pe mai târziu poate fi cel mai sănătos lucru pe care să poți să îl faci. Ultimul lucru de care ai nevoie este să intri într-o mare ceartă.

8. Vorbește cu partenerul tău despre ce se întâmplă în viața lui la momentul actual

Nu este neobișnuit ca oamenii să devină dificili atunci când trec printr-o perioadă dificilă. Nu există niciun motiv bun pentru a trata pe cineva prost. Dar să îți întrebi partenerul ce se întâmplă cu el te poate ajuta să te decizi cum să manageriezi comportamentul lor.

Câteodată, oamenii pot scăpa de sub control și comportamentul lor trebuie evidențiat. 

9. Lucrați împreună pentru a găsi o soluție

Ai voie să aduci vorba despre problema partenerului tău. Împreună vă puteți pune mintea la contribuție și să găsiți o soluție care să funcționeze pentru amândoi.

 


Comentarii


Lasa un comentariu

avatar

Subscribe

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primii cele mai bune oferte.

Sari la bara de unelte